Prikazovanje in obujanje starih običajev je za našo kulturo zelo pomembno. V oddelku podaljšanega bivanja na PŠ Lučine smo se tako odločili, da obudimo spomin na Gregorjevo. Z učenci smo se pogovorili o tem “dnevu ljubezni”, ki ga danes vse bolj nadomešča valentinovo.

Na predvečer Gregorjevega so kovači vrgli “Vuč u vodo” ter s tem naznanili, da se je dan pričel daljšati in dnevi so postajali vedno toplejši. To so naredili s pomočjo doma narejenih čolničkov, v katere so spravili luč (svečo) in jih nato spustili po bližnjem potoku. Tudi učenci so izdelali vsak svojega Gregorčka, kot tem čolničkom radi rečemo.

“Na Gregorjevo se ptički ženijo,” so rekli učenci. Tako smo se 12. 3. odpravili na krajši sprehod in poslušali ptičje petje ter opazovali ptice. Star pregovor namreč pravi: “Prva ptica, ki jo dekle vidi na ta dan, naznanja kakšen bo njen mož!” Vsak učenec je nato iz testenega vozlička oblikoval svojega ptička, ki ga je odnesel domov.

Učitejica OPB Alenka Frank

GREGORJEVO_01 GREGORJEVO_02 GREGORJEVO_03 GREGORJEVO_04 GREGORJEVO_05 GREGORJEVO_06 GREGORJEVO_07 GREGORJEVO_08 GREGORJEVO_09 GREGORJEVO_10 GREGORJEVO_11 GREGORJEVO_12 GREGORJEVO_13