Tretješolci smo v letošnjem šolskem letu prvič sodelovali v projektu Beremo z mačkom Murijem, s katerim želim spodbuditi branje in si prizadevam izboljšati bralno pismenost. Projekt poteka v sklopu mednarodnega projekta iEARN. V prvem delu projekta smo se kot razred predstavil šoli partnerici. Učenci so napisali predstavitev, izdelali lutko Murija in se poslikali ter slike poslali partnerski šoli.

Z mačkom Murijem smo veliko brali, predvsem na različne načine:

  • s knjigo na glavi,
  • v kopalnici,
  • v očkovi/mamini pižami,
  • z dvema različnima nogavicama,
  • branje hišnemu ljubljenčku,
  • branje s svetilko po odejo,
  • branje v hoji…

Učencem je bil najbolj všeč, ko smo brali s svetilko pod odejo (le za kratek čas, da si ne poškodujemo oči).

Meseca maja smo bili zelo malo v šoli, saj smo obiskovali plavalni tečaj v bazenu v Kranju. Pot smo si občasno krajšali s knjigo, poslušali pa smo tudi pravljico o mačku Muriju.

Učenci so radi poslušali pravljico, po njej pa so poustvarjali na različne načine.

 

POZDRAVLJEN MAČEK MURI!

Hodimo v Kranj in tam plavamo. Imamo se zelo lepo. Imamo tudi plavalne skupine, v katere smo bili prvi dan razporejeni. Skupine so nama všeč. Plavamo dve šolski uri. Moja učiteljica je Alenka, Metina učiteljica pa je Sanja.

Z učiteljicami sva zelo zadovoljne zato, ker so prijazne. Plavamo žabico, hrbtno in prsno. Upava, da se imaš tudi ti v Mačjem mestu lepo.

Lepe pozdrave iz plavanja.

Daša in Meta

 

ZGODBA MAČKA MURIJA

Maček Muri se sprehaja in ugotovi, da nima prijateljev. Išče prijatelje, a jih ne najde. Išče jih povsod po gozdu, na travniku, v sadovnjaku, a prijateljev ni nikjer. Prišel je domov, se zleknil v posteljo in zaspal. Ni trajalo dolgo, ko so iz kovčka izpuhteli okraski, in iz omare njegovi prijatelji. Razložili so mu, da ima danes Muri rojstni dan, zato so ga presenetili. Zvečer so praznovali rojstni dan in vsi so bili srečni, ampak najsrečnejši je bil maček Muri.

Rebeka Dolinar

 

MAČEK MURI

Nekoč je živel maček Muri. Zjutraj se je zbudil in šel na zajtrk k Veseli kravi. Tam se je usedel za mizo in muca Liza mu prenese mačji list, žemljo in kavo. Nekega dne je v mesto prišel razbojnik Čombe. Mucelj in Macelj sta ga ujela v zanko. Nato je imel govor še župan. Bili so tako srečni, da so vzklikali Mucel, Macel!

Tian Buh

 

Maček Muri!

Pred davnimi časi je živel maček Muri. Nekega dne je maček Muri napel cvet. Mislil je, da ta cvet prinaša srečo in zato ga je utrgal. Nato mu je cel dan prinašal srečo. Maček Muri se je nekega dne sprehajali in našel roparja Čomba in ga peljal v zapor.

 

Dragi maček Muri!

Na plavalnem tečaju se imam lepo. Plavamo žabico, se potapljamo, skačemo v vodo. Zdaj že plavamo v globoki vodi in super mi gre. Upam, da me prideš kaj obiskat.

Taja Bizovičar

 

Dragi maček Muri!

Živiva na Planini. Imamo veliko štalo, v njej so krave, biki, teleta in telički. V garaži imamo tri traktorje in veliko priključkov. Popoldan greva v gozd in iz gozda prideva ob 17.00. Potem greva v škatlo in s silažo nahraniva živino. Zvečer greva v delavnico in delava omare, mize, klopi…

Poleti skrbiva za travo in ob nedeljah sva prosta.

Tim in Andraž

 

 

Maček Muri nas je pogosto spremljal tudi na sprehodu v gozd, z nami se je tudi skrival.

Ob koncu projekta smo si bralne dnevnike izmenjali s partnersko šolo. Naša ustvarjanja pa so razstavljena v razredu.

Pri celoletnem delu so učenci zelo uživali, se zabavali in se hkrati tudi veliko naučili.

Tjaša Končan